Nyheter > OPPDATERT: Enighet mellom LO og NHO – ingen streik

ENGIHET: NHO-leder Ole Erik Almlid, Riksmekler Mats Wilhelm Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik med god fysisk avstand, men enige. Foto: LO

OPPDATERT søndag 11. april kl. 15:15 LO og NHO er enige i meklingen i årets tariffoppgjør. Riksmekleren la fram et forslag til en løsning som gir et generelt tillegg på 2,25 kroner, og et ekstra tillegg for de lavest lønte på 1 krone per time, noe partene aksepterte. – Nå har Riksmekleren valgt å legge fram et forslag til en løsning med en ramme på en lønnsvekst på 2,7 prosent. Det var 0,1 prosentpoeng, eller 30 øre, unna vårt krav, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO tar ansvar

– Vi er ikke de som tar tusenvis av mennesker ut i streik for 30 øre. Dette er en løsning som sikrer en god lønnsvekst for de lavest lønte, påpeker Hessen Følsvik. Også FLT-leder Ulf Madsen er fornøyd med årets tariffoppgjør, som er et såkalt mellomoppgjør. Årets oppgjør handler kun om justering av lønn. – Det har vært en meget krevende mekling og det var usikkert helt til det siste hvordan dette ville gå. Jeg er glad for vi kom til et resultat som begge parter valgte å akseptere, slik at vi unngikk konflikt i en ellers vanskelig tid. Tillegget som er gitt er i tråd med kravene fra LO’s representantskap, avslutter Madsen. Fakta om oppgjøret:
  • Ramme for oppgjøret: 2,7 prosent per 1. april.
  • Generelt tillegg: 2,25 kr pr. time, dvs. 4 387,- kroner i året.
  • Lavlønnstillegg: 1 kr pr. time, dvs. 1 950,- kroner i året.
  • Oppgjøret omfatter rundt 180 000 medlemmer i LO-/NHO-bedrifter.
  • Resultatet skal ikke ut til uravstemning, men stemmes over i LO og NHO hver sine representantskap.
23 000 sto klare til å gå ut i streik fra søndag morgen, om ikke partene hadde blitt enige. LO representantskaps krevde før årets tariffoppgjør bevaring av kjøpekraft, lavtlønnstillegg og likelønn. Riksmeklerens møtebok med vurdering rundt rammen for årets tariffoppgjør (mellomoppgjøret 2021) mellom LO og NHO finner du her.