Nyheter > Gjennomslag for bedre arbeidsforberedende trening

Arbeids- og inkluderingsminster Tonje Brenna la den 6. september frem en stortingsmelding om Regjeringens arbeidsmarkedspolitikk.

– 150 000 flere i aldersgruppe 20-66 år skal være i jobb før 2030, fortalte statsråden under fremleggelsen.

Under fremleggelsen vektla Brenna blant også ambisjonen om at ingen under 30 år skal falle ut av arbeidslivet.

FORNØYD: Styrkes Merete Jonas, her under en arbeids- og inkluderingskonferanse i Stavanger. Foto: Frode Ersfjord

Styrke ble hørt

Forbundet Styrke organiserer veiledere og ansatte som jobber i arbeids- og inkluderingsbransjen. Det har derfor både blitt gitt innspill og vært arrangert en rekke møter under arbeidet med stortingsmeldingen.

– Vi har jobbet lenge for at de som går på Nav-tiltaket arbeidsforberedende trening (AFT) skal få fortsatt oppfølging, også etter at de har fått seg vanlig jobb, forteller Merete Jonas som er 1. nestleder i Styrke.

Jonas er også positiv til at de som går på AFT nå skal kunne ta fagbrev mens de er på tiltaket.

– Dette gir større fleksibilitet og bedre oppfølging for den enkelte.

Å unngå kutt i arbeidsmarkedstiltak når arbeidsledigheten går ned, er en sak som forbundet har jobbet lenge for. Regjeringen anerkjenner nå at behovet for tiltak er der uavhengig av situasjonen i arbeidsmarkedet generelt.

– Jeg mener det er en stor seier som vi vet vil bety mye i årene fremover. Og våre medlemmer sitter på kunnskap og kompetanse som vil bli uvurderlig når vi skal få flere i jobb, forteller Jonas.

Et problem for hele samfunnet

I dag er 685.000 personer mellom 20 og 66 år verken er i jobb eller utdanning. Av disse er 111.000 mennesker i alderen 20-29 år, ifølge Navs statistikk. Mange av de uten jobb eller utdanning, har nedsatt arbeidsevne. 

– Tallene viser at for mange faller utenfor arbeidslivet. Et mål om å få 150.000 flere i jobb innen utgangen av dette tiåret er ambisiøst, og noe som fortjener vår støtte, avslutter Jonas.