Nyheter > Verdens beste laks

400 tonn laks i døgnet

– I løpet av to skift slakter vi 400 tonn laks, forteller FLT-medlem Thomas Bech Mårstad.

Den store produksjonshallen hos Nordlaks på Børøya utenfor Stokmarknes er opplyst av sterke dagslyslamper.

– Fisken blir behandlet og sortert for hånd etter vår egen strenge, sorteringsstandard. Vi har kapasitet til å slakte og sortere 400 tonn laks i løpet av en arbeidsdag med to skift, forklarer Mårstad.

SORTERES: Operatør hos Nordlaks sorterer laksen etter standard. Foto: Frode Ersfjord

Besøker for å lære

– Det er alltid interessant å få komme på besøk til medlemmens bedrifter for å se og lære, forteller forbundsleder i FLT, Ulf Madsen.

FLTs ledelse er på reise Norge rundt for å snakke med medlemmer om sammenslåingsprosessen med fagforbundet Industri Energi.

– Laksenæringen er mye større enn folk flest er klar over. Med laks til over 100 milliarder kroner eksport i 2022 viser dette hvor viktig næringen er for verdiskapning og arbeidsplasser, sier en imponert Madsen.

KLAR FOR EKSPORT: Thomas Bech Mårstad (til høyre) viser forbundsleder Ulf Madsen og regionrådgiver Leif-Roar Mikkelsen hvordan fersk laks gjøres klar for leveranse. Foto: Frode Ersfjord

Atlantisk smak

Den norske atlanterhavslaksen er en svært ettertraktet vare verden rundt.

– Kvaliteten og ønsket om å hele tiden videreutvikle næringen er avgjørende, forklarer Mårstad som er blant de ansvarlige for logistikken rundt produksjonen.

STOLT HISTORIE: FLTs forbundsleder får se hvordan Nordlaks gikk fra én merd og én mann, til et konsern med milliardomsetning. Foto: Frode Ersfjord

Gjennomsnittsalderen på en slakteklar laks er på 1-2 år.

– Da er laksen omtrent 4,5 kg, og tas opp fra en av ventemerdene våre som ligger utenfor fabrikken. På 5-6 timer vil laksen være klar for levering etter å ha blitt slaktet, sortert og fryst ned til minus 45 grader.

På tross av en imponerende fryseteknologi forteller Mårstad at 90% av fisken som leveres fra Nordlaks’ anlegg er fersk, i isoporkasser med is.

PÅ KJØL: Regionrådgiver Leif-Roar Mikkelsen, FLT-medlem Thomas Bech Mårstad og forbundsleder Ulf Madsen med laks klar for levering. Foto: Frode Ersfjord

– Vi har en ukes stopp i året, ellers går det fra 06:30 til 23:00 på hverdager, og av og til søndager dersom etterspørselen tilsier det.

Familiedrevet og lokalt forankret

Dagens selskapsform ble startet av Inge Berg i 1989, og er i dag en familiedrevet bedrift med her 800 ansatte.

– Vi har slaktet opp til 87 000 tonn laks i året, og leverer fersk hel laks, fryst hel laks, og filetprodukter til mer enn 40 land verden over. Vi gjør bra, smiler Mårstad.

Etter å ha fått en solid omvisning og hilst på andre FLT-medlemmer, er det avgårde ut i det vesterålske septemberværet igjen for forbundslederen.

– Dette ga mersmak!

MERDER MED LAKS: Innflygningen til Stokmarknes fra Bodø byr på en egen omvisning. Foto: Frode Ersfjord