Stortingsflertallet reddet norsk romsatsing

Stortingsflertallet bestående av Ap, SV, Sp, KrF og Venstre har reddet norsk romsatsing, skriver Abelia på sine nettsider. – Dette har vært viktig for oss i FLT sammen med mange andre og vi er glad for at de dramatiske kuttene fra regjeringen bli avverget, sier 1. nestleder i FLT Ulf Madsen.

Spacecraft "Soyuz" And Space Station. 3D Scene.

Romskipet “Soyuz” og romstasjonen 3D Scene (iStock)                                            

Et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Venstre og Kristelig folkeparti ber nemlig regjeringen videreføre bevilgningene til norsk romsatsing på dagens nivå. Det ble klart da næringskomiteen på Stortinget leverte sin innstilling torsdag 24. november.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017 lå det opprinnelig et kutt på 75 prosent i satsingen på de frivillige programmene hos ESA. Samtidig skulle nasjonale følgemidler kuttes med 40 prosent.

Finansdebatten i Stortinget holdes 5. desember, men allerede 1. desember skal ministrene med ansvar for romfart i EU- og EØS-området møtes for å melde inn sine bidrag for 2018 og fremover. Med dagens avklaring i næringskomiteen må næringsminister Monica Mæland fortelle ESA at de foreslåtte kuttene ikke blir noe av.

Les mer på Abelias nettsider.

Les Ulf Madsens leserbrev om romsatsingen.

Sist oppdatert 25. november 2016