Nyheter > God jul fra minehunden FeLTa
I 2019 konkurrerte FLTs-medlemmer om å gi en av valpen som skulle trenes til minehund et navn. Navnet ble FeLTa. Dessverre skulle det vise seg at valpen som var valgt ut ikke nådde opp i utdanningen som minehund. Norsk Folkehjelps globale minehundsenter (GTC) i Sarajevo i Bosnia-Hercegovina stiller høye krav til sine ekvipasjer, og det skjer i blant at valper viser seg å være uegnet til utdannelsen. Valpen ble omplassert til et trygt og godt hjem hos en familie i Tuzla. Dermed går FLTs støtte nå til en annen hund, den treårige Malinoisen, som til daglig lyder navnet Thelma og er utdannet på GTC.

Møt den nye FeLTa

Thelma har bestått kvalifiseringen og er nå fullt utdannet søkshund. Hun lært opp til å finne eksplosiver og miner ved hjelp av sin eksepsjonelle luktesans. Hun vist at hun har de rette egenskapene for å bli en god minehund – iver, drivkraft og utholdenhet. Hun er rask, og har et naturlig behov for holde seg i bevegelse. Hun er en veldig vennlig, rolig, hardtarbeidende og lydig hund

På jobb i Zimbabwe

Thelma ankom landet i slutten av mai, og hun trengte et par uker for å bli vant til klimaet og de nye omgivelsene som ventet henne der. Hun tok ikke fatt på oppgavene før hun var fullt akklimatisert og hadde vennet seg til det nye miljøet. Deretter gjennomgikk hun treningsøkter for å bli evaluert og akkreditert, og for å få operativ utplassering. På en vanlig arbeidsdag vil hun være i full aktivitet med søking. Hun er opplært til å snuse seg fram på en kontrollert måte og stoppe hvis hun får ferten av eksplosiver. Da markerer hun ved å sette seg rolig ned og peke med snuten mot det mistenkelige stedet. Thelma er i god form og samarbeider godt med hundeføreren sin. De har et sterkt bånd med gjensidig tillit som gjør arbeidet til en lek, skriver Norsk Folkehjelp i sin rapport. (julebildet av hund i saken er et illustrasjonsfoto fra Istock. Videoen viser Thelma i aksjon)